Ma a leggyorsabban jövedelmező legális biznisz:

“Ma a leggyorsabban jövedelmező legális biznisz: behozni Kínából néhány konténernyi „bogyót” 1.000 Eur-ért, OÉTI notifikációt kérni, dobozoltatni, egy jó web-lapot szerkeszteni hozzá és sok millióért továbbadni…  LEHET, HOGY TE IS ILYENT FOGYASZTASZ?

   

  Ma 6000 féle étrend-kiegészítő kapható Magyarországon, és a számuk folyamatosan bővül. Havi 170 engedélyt ad ki az OÉTI. Te tudtad, hogy a 2004 után kiadott engedélyek, csupán adminisztratív jellegű vizsgálatot takarnak? Azaz, az OÉTI nem vizsgálja magát a termék valós összetételét, hatóanyag tartamát, és az esetleges káros anyagokat sem! Tehát az OÉTI engedély még nem jelent semmiféle biztonságot …?

      Akkor kié a felelősség? Azt kell, hogy mondjam, hogy a Tiéd!

Miért? Mert, szintén a 2004-es ESzCsM rendelet értelmében a termék minőségéből eredő minden felelősség a gyártót terheli. Ezzel még önmagában nem is lenne gond, de a baj az, hogy a „gyártókról” szinte nem lehet megtudni semmit. Legtöbb esetben csak egy web-oldal, esetleg egy bolt, vagy hálózat, amit fellelhetünk. Na ez az, ami nem mindegy!

      És akkor én mindenki épülésére és megóvására és tájékoztatás céljából (ma az USA-ban –ahol köztudott, hogy mindenki igyekszik ellátni magát vitaminokkal – a 4. leggyakoribb halálok a gyógyszerek okozta mellékhatások), továbbadnám azt a 8 szempontot, amit mindenkinek mérlegelnie érdemes a választáskor.

  1. Nézz utána, hogy ki a „gyártó”. És mit lehet róla megtudni? Figyelj, hogy NE keverd össze a gyártót a csomagolóval és a forgalmazóval sem! Utána tudsz-e nézni, hogy hol „készül” a termék? Honnan származik? Valóban CÉG áll-e a termék mögött, vagy csak e-mail cím, postacím, vagy forgalmazó ? – erről sajnos a fogyasztók 95%-nak nincs információja. Még jobb, ha azt is ki tudod deríteni, hogy mióta létezik a Gyártó? Hány éves múltat tud felmutatni?
  1. Utána tudsz nézni, hogy miből készül? Milyen alapanyagokból állítják elő? Az étrend-kiegészítők zöme szintetikus, vegyi úton előállított hatóanyag és hordozóanyag. Ha tesznek bele némi természetes hatóanyagot, akkor a legtöbb esetben maximum kivonatokat használnak.
  1. Milyen minőség-biztosítási tanúsítványokkal rendelkezik? (Ne tévesszen meg az sem, ha a web-oldalán feltünteti ezeket, hiszen ha nincs gyártó, csak forgalmazó, akkor ennek nincs is valós alapja.)
  1. Tudsz-e információt szerezni a gyártási technológiáról? – vagy gyógyszergyárban állítják elő? Van e elérhető információ a tudományos kutatásairól, publikációkról, esetleg kutatókról?
  1. Tudsz-e információt szerezni, hogy milyen tisztaságú (minősíthetetlen, bio netán organikus ) az a növény, amiből gyártják? Ki lehet e deríteni, hogy a növényeket hol termesztik, milyen eljárással termesztették, takarítják be és dolgozzák fel?
  1. Tudsz-e információt szerezni, hogy a növény melyik részét használják fel, és ha természetes akkor koncentrátum-e vagy kivonat?”